top of page
Ljus i novemberdis - öka din energi & lust genom skapande
Ljus i novemberdis - öka din energi & lust genom skapande

fre 10 nov.

|

Hälsans hus

Ljus i novemberdis - öka din energi & lust genom skapande

Du är varmt inbjuden till ett öppet kreativt rum utan prestation med plats för lek, skratt och allvar. Ta del av en unik möjlighet att lära dig hur du kan stanna i ljuset och vara i ett kreativt flöde i övergången in i vintermörkret.

Workshopen är fulltecknad.
Se andra evenemang!

Tid & plats

10 nov. 2023 10:00 CET – 12 nov. 2023 10:00 CET

Hälsans hus, Fjällgatan 23, 116 28 Stockholm, Sweden

Om workshopen

Tänk dig en stilla novembermorgon, mjuka nyanser av grått och ett svagt dis som skimrar i de grå slöjorna. November kan vara vilsam och inbjuda till andrum. En tid att stanna upp och lyssna inåt. Finna en ny sorts lust, fokus och skaparkraft. Men kanske känner du dig orkeslös och finner inte den välbehövliga stärkande vilan. Du längtar efter energi, ljus och påfyllnad. Att vila betyder inte alltid att vara stilla eller att behöva gå och lägga sig. Det kan i stället innebära att utveckla en flexibel förmåga att vila i sig själv och i den syssla som ger livet större mening.

Vintermånaderna i vårt nordiska land är mörka och vi kan behöva goda sammanhang för kreativa möten och samvaro med andra. En workshop i expressive arts inbjuder till en trygg och lekfull plats för skapande där du kan få inspiration. Här arbetar vi med de olika konstuttrycken. Vi kan forma och gestalta livet. Det finns en intelligens inom oss som hämtar näring ur en källa fylld med kreativitet. Vi har alla tillgång till den källan och bär inom oss förmågan att skapa våra upplevelser och behov genom konsten.

Att leva med naturens rytm och ljusförhållanden och förändringar hjälper oss att läka, få kraft och lindra stress. När du skapar ger du dig själv omsorg och uppmärksamhet. I workshopen ger vi plats för hur livet är just nu. Stress är vardagsfenomen som vi alla mer eller mindre erfar – men stress är inte bara av ondo. Den kan visa oss vad vi längtar efter, vad som är viktigt och vad vi behöver.

Vill du pröva? Välkommen till en dynamisk workshop i expressive arts: Ljus i novemberdis - öka din energi & lust genom skapande

Workshopen

Workshopen äger rum i början av november och handlar om att möta dig själv, ditt ljus, och din lust och energi. Vi möts i en mindre grupp under tre hela dagar. Du kliver in i ett öppet kreativt rum utan prestation med plats för mycket lek, skratt och allvar. Vi arbetar med olika konstnärliga uttryck och det behövs inga särskilda förkunskaper.

Vi arbetar med en kreativ process och använder olika konstnärliga uttryck tillsammans med material från symboler och berättelser. Detta ger dig en möjlighet att vara i ett kreativt flöde och vila i övergången in i vintern.

"Jag är förundrad över att det kan skapas en sådan samhörighet mellan människor som inte känner varandra och djupt berörd av den omsorg om och inlevelseförmåga i en annan människa som jag fick uppleva. Min känsla som jag bär med mig är tillförsikt i vad som ska hända, jag väntar på att det ska droppa ner något i mina kupade händer." — Åsa Bergholm

"Lär känna dig själv genom dina sinnen. Konst och musik öppnade upp helt okända delar av mig när jag gick Introduktion i Uttryckande konst. Rekommenderas för nyfikna som vill öka sin glädje och självkännedom." — Olle Leckne

Några frågor till dig själv:

 • Vad behöver jag för att leva ett meningsfullt liv just nu?
 • Längtar jag efter mer plats att leka och skapa?
 • Vad önskar jag inför denna höst och vinter?
 • Hur ska jag leva med ljuset och finna större vitalitet, glädje och kraft i mitt liv?

Vad är Expressive Arts?

I expressive arts arbetar vi med bild, musik, dans/rörelse drama, film/foto, poesi och berättelser. Vi relaterar till världen omkring oss genom våra sinnen, förnimmelser, känslor och vårt talade språk. Metodiken har stöd i forskning och omfattande praktisk kunskap. Vi som arbetar med expressive arts menar att varje människa bär inneboende resurser och förmågor att aktivt forma sitt liv och att den kompetensen grundas i kroppen.

När vi skapar använder vi dessa förmågor för att forma och synliggöra oss själv i världen. Vi tar plats. Skapandet kan också vara en meningsbärande väg för att pröva nytt och få en önskad livsförändring. I denna workshop fokuserar vi på resurser och inspiration genom konstnärliga uttryck.

"Expressive Arts är fantastiskt! Jag gick Introduktion i Uttryckande Konstterapi och blev så förtjust att jag sedan vidareutbildade mig i metodiken som terapeut. Två helt ljuvliga, lekfulla, kreativa och livsbejakande år!"— Susanne Leckne

"Jag kände att jag äntligen kom hem. Jag kom hem dit jag hör hemma som terapeut och människa. Mitt hjärta dunkar i samma takt som Expressive Arts." — Petra Danielsson

"It is with full heart that I recommend to anyone who wants to experience the new, the magic, to become inspired and creative by participating this workshop." — Stavria Morfi

"Detta är bland det roligaste och mest tillfredställande jag har gjort! Deltog våren 2011 med Margareta Wärja som gruppledare. Kan varmt rekommendera." — Eva Almqvist

"Expressive Arts metoder och djupa kunskap i terapi och självutvecklingsarbete är en fantastisk källa till både kraft och vila." — Jessica Eldenstjärna

"Att ha fått lära mig tillämpa de konstnärliga språken känns oerhört berikande, både för mig som terapeut och är mycket uppskattat hos mina klienter. EXA metodiken ger värdefull fördjupad dimension i terapiarbetet, något jag tidigare saknat." — Charlotte Forsberg

"Min slumrande kreativa källa har väckts till liv, och fortsätter söka sig nya vägar!" — Elisabeth Almer

 

Ledare

Jag som ansvarar för denna terapeutiska workshop heter Margareta Wärja och har arbetat med konstnärliga terapier som psykoterapeut, handledare och lärare i över 35 år. Jag har utvecklat och forskat på metoder med konsten i rehabilitering inom cancervården. Här arbetar jag tillsammans med kollegan Anita Båge, dipl. uttryckande konstterapeut, filmproducent och lärare med lång gedigen erfarenhet av konstnärligt arbete och att leda processer genom skapandet.

Margareta Wärja, fil. dr., leg. psykoterapeut, musikterapeut och utbildningsledare i uttryckande konstterapi, CAGS*, lärare och handledare i psykoterapi. *(Certificate of Advanced Graduate Studies in Expressive Arts form European Graduate School).

Anita Båge, Dipl. Uttryckande konstterapeut med grundläggande kompetens i psykoterapi (steg 1). Psykodramaledare och Filmproducent.

Workshopens höjdpunkter:

 • Utforska ditt inre ljus och skaparkraft i tre dagar: Ge dig själv tid för din kreativitet och att vara med det som ger dig mening.
 • Verktyg för att möta vardagsstressen: Med hjälp av konsten kan du finna en ny relation till stress, din längtan och dina behov. Skapandet kan hjälpa dig få nya perspektiv.
 • Pröva olika konstnärliga uttryck: Du får kravlöst pröva på olika konstnärliga medier, såsom musik, bild, dans, drama, poesi och berättande.
 • Lär av diset, mörkret och ljuset som vilar där: Vi använder naturen och dess element och cykler som en källa till inspiration och återhämtning.
 • Fika & konstmaterial: Kaffe, te och smörgåsar och det konstmaterial du behöver för arbetet är inkluderat i priset.
 • Stöd av forskning & praktik: Expressive arts-metoden är välgrundad i både vetenskaplig forskning och omfattande praktisk erfarenhet.
 • Vackra lokaler med oslagbar utsikt över Stockholm: Vi träffas i Hälsans Hus på en av Södermalms charmigaste gator; Fjällgatan. Här möts vi av en magnifik utsikt över Stockholm.
 • En uppskattad vegansk restaurang & trädgårdscafé: På bottenplan i Hälsans hus, finns Hermans Restaurang och trädgårdscafé som serverar en vällagad färgrik vegansk mat, hembakat bröd och fika. Du kan läsa mer om restaurangen här!
 • Efter workshopen – en sammanfattning: vi skickar en sammanfattning av våra dagar tillsammans med de övningar som använts i arbetet. Detta dokument kan användas för att befästa och integrera dina kunskaper.
 • Intyg: efter genomgången workshop får du får ett intyg som sammanfattar innehållet. För den som önskar söka den tvååriga utbildningen bifogas intyget.

Plats

Hälsans Hus, Stockholm

Tider

10 - 12 november

Fredag: kl 10-18

Lördag: kl 10-18

Söndag: kl 10-16

Kostnad

3900 kr. Moms utgår ej.

Fika och material ingår.

Avbokningsregler workshops

Våra regler följer Stiftelsen Hälsans Hus regler för lokalavbokning. En antagning till en workshop är bindande. fr.o.m. 30 dagar före start av workshop. För avbokning innan 30 dagar före workshop utgår en administrativ avgift på 500 kr.

Vid övrig avbokning gäller följande: 

Avbokning 0 – 16 dagar före workshop betalas hel avgift (100%).

Avbokning 17 – 29 dagar före workshop betalas 50% av avgiften.

Om kursen är fullbelagd och ersättare från en reservlista kan gå in för den som avbokat betalas endast en administrativ avgift på 500 kr. Samma sak gäller, om den som avbokat själv kan anvisa ny deltagare.

Kontakt

Har du frågor? Tveka inte att höra av dig:

070-749 07 56

margareta.warja@expressivearts.se

Eller klicka här!

Dela!

bottom of page