top of page

Utbildning i Expressive Arts,

terapi & professionell utveckling 

För dig som vill arbeta med uttryck, konst & kommunikation i terapi, vård & pedagogik

Den 2 åriga utbildningen i expressive arts är den enda i Sverige och unik i sitt slag. Den ger dig kompetens att arbeta med konsten som en läkande kraft i möten med människor. Vi utgår ifrån ett helhetsperspektiv där kropp, känsla, tanke och alla sinnen samverkar för att kunna hantera känslomässiga svårigheter och utveckla den inre potentialen hos varje människa.

 

Du kommer att ingå i en kursgrupp med olika yrkesbakgrunder som träffas både live i Stockholm och online för att delta i en kreativ och personlig utbildningsresa. Tillsammans skapar vi ett gynnsamt klimat för lärande och utveckling med konsten i fokus. Utbildningen är på deltid och du kan arbeta samtidigt.

Nästa utbildning planeras starta i oktober 2024. Du har möjlighet att påbörja vissa delar redan nu. Antagning pågår. Första steget är att delta i en workshop. Läs mer nedan! ⇩

penslar och färg på vitt ritpapper

Fördelar med vår utbildning

Margareta Wärja, utbildningsledare och expressive arts psykoterapeut. Mogen kvinna i lila klänning och blont långt hår med pärhalsband och påskliljor.

Möt din utbildningsledare Margareta

Hej! Att hjälpa människor leva och arbeta mer kreativt och få bättre livskvalitet ger stor glädje och mening. Jag är utbildningsledare och handledare och har undervisat i expressive arts metoder i omkring 30 år både i Skandinavien och internationellt. Det är jag som är huvudlärare i den 2 åriga utbildningen.
 
Dessutom, är jag verksam som konstnärligt inriktad psykoterapeut och möter människor som står i livets utmaningar. Jag brinner för att stötta dem jag möter att utveckla sin fulla potential och kreativitet och få bättre självkänsla och en mer accepterande relation till kropp och sexualitet. Mitt arbete och människosyn grundas i ett relationellt, existentiellt och holistiskt förhållningssätt. Andliga och spirituella frågor har en viktig plats.
 
Min uppgift i utbildningen är att hjälpa dig att finna dina inneboende resurser och utveckla din kompetens att arbeta med olika konstnärliga språk i terapi och personlig utveckling.

Är utbildning i Expressive Arts i terapi & personlig utveckling rätt för mig? 

Utbildningsstart oktober 2024! 

Utbildningsprogrammet 

Utbildningen innehåller 12 moduler med 6 tillfällen per år samt omkring 15 onlineföreläsningar (ca 375 lärarledda undervisningstimmar). Du kan bo var som helst i Sverige (eller Skandinavien) och studera hos oss och du kan arbeta parallellt. Vi möts i vackra lokaler på Södermalm i Stockholm och via webinarier på Zoom. 

 

Den lärarledda undervisningen för varje modul och zoomträffarna är obligatorisk och sträcker sig över tre hela dagar (fredag - söndag). Zoomträffarna är främst inriktade på teori och äger rum 2.5 timar en kväll veckan efter varje modul. Olika kompetensområden fördjupas i 4 delkurser med 3 moduler i varje kurs. Sammanlagt innehåller utbildningen 12 moduler. Dessa relateras till konst/kreativitet, terapi, vård/omsorg, kris, stress och trauma, samt till ditt lärande och personliga utveckling. Till varje modul hör specifik kurslitteratur och färdighetsövningar. Du tränar på att integrera metodiken i mindre grupper som ligger utanför den lärarledda undervisningen. Olika kompetensområden fördjupas i 4 delkurser med 3 moduler i varje kurs. Till varje modul hör specifik kurslitteratur och metodikövningar. Du tränar på att integrera konstnärlig metodik i mindre grupper som ligger utanför den lärarledda undervisningen. 

Abstract Painting

Utbildningen är indelad i 4 kurser med 3 moduler i varje för att öka din kompetens steg för steg:

Kurs 1 Grunderna i expressive arts – Kroppen, konsten och existensen.

Kurs 2 Metodik I – Trygghet, emotionell reglering och meningsskapande.

Kurs 3 Metodik II – Läkande genom konst vid stress, kris och trauma.

Kurs 4 Manifestation och förankring – Integration av lärandet för att arbeta med expressive arts.

Du får tillgång till en digital portal med personlig inloggning för att hämta instuderingsmaterial, kommunicera och ta del av inspelade föreläsningar och metodikundervisning. Plattformen med det samlade kursmaterialet blir en resurs som du kan återvända till under dina studier. Du får hjälp att hålla fast i drömmen om att arbeta med konsten inom ramen för ditt yrke.

Egen terapi

Du genomför minst 15 sessioner med egenterapi hos en expressive arts terapeut. Detta arbete kan påbörjas och genomföras innan utbildningen startar hos behörig terapeut. Det kan ske som en kombination av live och online sessioner. Processen hjälper dig uppleva och förstå djupet och kraften i dessa metoder för att läka tidigare emotionella svårigheter, finna resurser och ökad kreativitet i livet. Arbetet visar hur man använder expressive arts metoder för att lära känna dig själv bättre. 

IMG_3787.HEIC
IMG_1343.JPG
Red Paint

Praktik

 

I programmet ingår att genomföra tre olika praktikuppgifter under lärarledda instruktioner och med handledning. Praktiken är ett fundament för att kunna tillämpa expressive arts inom ramen för ditt kompetensområde och utveckla ny kunskap.

Handledningen ges i mindre grupp tillsammans med en handledare med lång erfarenhet av expressive arts.

1. Pröva att ta in expressive arts metodiken i dina olika professionella sammanhang. Vi kallar detta "Gräv där du står." 

2. Led två workshops med olika målgrupper (en tillsammans med en studiekamrat). 

3. Arbeta med en klient i en process över en termin under handledning. 

Handledningen ges i mindre grupp tillsammans med en handledare med lång erfarenhet av expressive arts.

kvinna med afro som målar med blå färg och pensel i färgglada kläder
äldre kvinna och musiklärare som sjunger tillsammans med yngre flicka i ett fönster med notställ
en kaffekopp och en trave vällästa böcker i solen.
en medelålders man som sjunger och spelar trummor i svartvitt med sjal på en scen.

Möt dina lärare

Malin Wästlund

Leg. fysioterapeut, expressive arts psykoterapeut, lärare & handledare i expressive arts 

Gabriella Rudstam

Leg. psykoterapeut,
handledare i psykoterapi,
Cert. EMDR handledare,
musikterapeut, GIM-terapeut,
uttryckande konstterapeut,
hypnosterapeut

IMG_0147_edited_edited.png

Gunder Forss

Leg. psykolog,
Leg. psykoterapeut,
bioenergetisk terapeut,
CAGS,

VD Expressive Arts Stockholm

external-file_edited_edited.jpg

Margareta Wärja

PhD, leg. psykoterapeut, 

musik - uttryckande konstterapeut, handledare & lärare i psykoterapi,
GIM-terapeut, CAGS

utbildningsledare

Expressive Arts Stockholm

Anita Båge

Dipl. Uttryckande konstterapeut med grundläggande kompetens

i psykoterapi (steg 1), psykodramaledare & filmproducent

Maja Thune

Dipl. Uttryckande konstterapeut, yogalärare, författare, föreläsare, initiativtagare till evenemanget "Kärlek som medicin", en rörelse inom norsk psykiatri för human vård

Maja Thune_edited.jpg

Erika Sinander

Leg. psykoterapeut,

Leg. arbetsterapeut,

Dipl. uttryckande konstterapeut & psykodramaledare,

CAGS,

handledare & lärare i psykoterapi 

Meyer_Melinda_001_edited.jpg

Melinda Meyer

PhD, utbildningsledare vid Norsk Institutt for Kunst & Utrykksterapi, CAGS, Professor vid European Graduate School (EGS),
psykodramaregissör,
bioenergetisk terapeut

Ja, detta är rätt för mig! Vad gör jag nu?

Först – en workshop i Expressive Arts

 1. Välkommen att helt kravlöst och lekfullt pröva på att möta dig själv i konsten tillsammans med andra.

 2. Du börjar med tre dagars introducerande workshop med fokus på personlig resa och inspiration genom expressive arts metodik. (Denna kostnad ingår inte i kursavgiften.)

 3. För att ansöka till utbildningen är workshopen det första steget. Den ger dig en upplevelse av hur en terapeutisk grupprocess fungerar med konsten i fokus. 

 4. Workshopen betalas separat och kan genomföras utan avsikt att gå utbildningen.

 

kvinna med afro som målar på golvet och är kreativ
penslar med färg och tavla i lila, rosa och gult
ung kvinna med brunt uppsatt hår som lär ut musik instrument till ett litet barn.
äldre kvinna i svartvitt med fina naglar, glasögon och svart hatt som skrattar.

Ansökan

Du ansöker till utbildningen genom att fylla i ansökningshandlingarna och bifogar de dokument som efterfrågas. Vi tar redan nu emot ansökningar inför nästa utbildningsstart! Klicka på länkarna nedan för att ladda ned PDF:erna. Ansökan skickas till: margareta.warja@expressivearts.se Behöriga sökanden kallas till en intervju (kan ske via videolänk). När en sökande antagits kan denne påbörja vissa kursmoment innan utbildningen startar. Det innebär att du har möjlighet att komma igång med utbildningsprocessen vilket kan inspirera och vara till hjälp under kunskapsresan. 

Kostnad

Eftersom vår utbildning inte stöds av CSN, har vi utformat en flexibel prisstruktur.

 

Avgift för utbildningen: 25.800 kr ex moms per termin. Välj mellan två betalningsplaner:

 

 • Två fakturor per år var sjätte månad.

 • Avgiften fördelas på fakturor med betalning varje månad mot en mindre administrativ avgift.

 

När du har antagits till utbildningen får du ett kontrakt som bekräftar att du har en plats och du accepterar plats genom att signera kontraktet. För att säkra din plats betalar du en deposition om 9000 kr (+ moms). I den händelse du behöver avstå från platsen återbetalas avgiften senast 1 maj 2024. 

Ansökan och kursplan

Kursplan, litteraturlista och program gäller för pågående utbildning. Dokumenten nedan uppdateras under 2023. För frågor desförinnan, kontakta Margareta Wärja.  

*PDF:ER KOMMER SNART*

 • Utbildningsprogram

 • Litteraturlista

 • Ansökan

Allt personligt material behandlas konfidentiellt och i enlighet som vårt regelverk för kravet på GDPR.

 • Jag är intresserad av expressive arts och vill pröva på. Hur gör jag?
  Härligt att du är intresserad av expressive arts! Som ett första steg rekommenderar vi att du deltar i en workshop. Vårt öppna och kreativa rum ger dig friheten att utforska utan krav på prestation – här är det plats för lek, skratt och allvar. Du får en unik möjlighet att hålla din kreativitet levande och utforska kraften i konstnärliga uttryck för att skapa djupgående förändringar i ditt liv, eller ge dig en berikande 'boost'. Läs mer och anmäl dig här: https://www.expressivearts.se/workshops
 • Jag är intresserad av er tvååriga utbildning. Vad kostar den?
  Eftersom vår utbildning inte stöds av CSN, har vi utformat en flexibel prisstruktur: Utbildningsavgift: 25.800 kr ex moms per termin. Betala i två steg per år, med fakturor var sjätte månad. Avgiften fördelas på fakturor med betalning varje månad mot en mindre administrativ avgift.
 • Hur ansöker man och hur går antagningen till?
  Vi tar redan nu emot ansökningar inför nästa utbildningsstart! Du ansöker till utbildningen genom att fylla i ansökningshandlingarna och bifogar de dokument som efterfrågas. Klicka på länkarna nedan för att ladda ned PDF:erna. Ansökan skickas till: margareta.warja@expressivearts.se Behöriga sökanden kallas till en intervju (kan ske via videolänk). När en sökande antagits kan denne påbörja vissa kursmoment innan utbildningen startar. Det innebär att du har möjlighet att komma igång med utbildningsprocessen vilket kan inspirera och vara till hjälp under kunskapsresan. Nedladdningsbara pdf:er för ansökan och kursplan ​ Kursplan, litteraturlista och program gäller för pågående utbildning. Dokumenten nedan uppdateras under våren 2023. Översikt kursplan 2022 - 2024. Utbildningsprogram 2022 - 2024. Litteraturlista (2021 - 2023. Litteraturlista revideras inför kursstart.) Ansökan Allt personligt material behandlas konfidentiellt och i enlighet som vårt regelverk för kravet på GDPR.
 • Kan man arbeta med expressive arts?
  Absolut! Expressive arts metoder kan användas inom olika typer av behandling, omsorg, personlig och grupputveckling. Det är också hjälpsamt för undervisning inom områden som vård, skola och arbete, beroende på ditt yrkesområde. Tidigare studenter från vår tvååriga utbildning har använt dessa färdigheter i sina nuvarande jobb. Till exempel inom sjukvård, friskvård, skola, specialundervisning, eller inom team- och organisationsutveckling. Läs mer om utbildningen här: https://www.expressivearts.se/utbildning-i-expressivearts Andra har även startat egna företag eller initierat projekt inom expressive arts terapi, personlig utveckling eller stöd. Det finns många möjligheter! Expressive Arts Stockholm är också medlem av The International Network of Expressive Arts Therapy Training Centers: https://www.facebook.com/InternationalNetworkEXAtraining/ Det här nätverket består av olika skolor och högskolor som erbjuder utbildningar inom expressive arts terapi. Genom detta nätverk samarbetar vi med utbildningsanordnare i flera länder som Kanada, USA, Tyskland, Holland, Danmark, Finland, Schweiz, Spanien, Peru och Israel. Varje år organiserar nätverket en årlig Spring Symposium, som äger rum i olika europeiska länder.
 • Vilken behörighet krävs för att antas?
  Utbildningen vänder sig till dig som är verksam inom socialt, pedagogiskt och/eller omvårdande arbete och som önskar tillägna dig en fördjupad människosyn och utveckla en kreativ och praktisk metodik som kan användas inom det egna arbetsområdet eller utvidgas till nya områden. Exempel på utbildningsbakgrund hos tidigare studerande: fysioterapeut, arbetsterapeut, sjuksköterska, certifierad coach, psykolog, psykoterapeut, läkare, socionom, kurator, diakon, präst, specialpedagog, socialpedagog, beteendevetare, organisationskonsult. Du behöver antingen ha en utbildning på universitet/högskola och/eller annan relevant yrkeserfarenhet. Relevant arbetslivserfarenhet räknas som meriterade om formell högskoleutbildning saknas. Det krävs ingen utbildning i konst eller konstnärliga språk.
 • Vilken teoretisk grund vilar Expressive Arts på?
  Expressive arts vilar på en integrativ (tvärvetenskaplig) psykologisk teoriutveckling. Det involverar anknytningsteori, utvecklingspsykologi, psykodynamisk och existentiell teori, fenomenologi, kliniska studier och kreativ/konstnärlig metodik. Basen för en terapeutisk process och personlig utveckling startar i emotionella och affektiva tillstånd i kroppen, genom konstnärliga, icke verbala språk för att därefter uttryckas genom berättelser i ord och samtal. Den fenomenologiska hållningen innebär att vi utgår från våra sinnen och den subjektiva upplevelsen av ett fenomen (som en bild, musik eller möte med naturen) utan att ha en förutbestämd tolkningsram. Genom konsten kan vi människor ge form och gestalt åt våra livserfarenheter och därmed få nya perspektiv.
 • Finns det forskning som stöder Expressive Arts metodiken?
  Absolut! Expressive Arts metoden har en stark vetenskaplig grund och stöd från empiri. Här är några korta exempel på studier där vi varit engagerade: 1. Mellan 2010 och 2018 deltog Expressive Arts Stockholm i en klinisk studie inom onkologisk rehabilitering, i samarbete med Aalborgs Universitet, Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Studien leddes av Margareta Wärja (inom ramen för hennes doktorandstudier). Resultaten visade signifikant minskad depression, ångest och oro samt ökad livskvalitet. 2. I Norge genomförde vår samarbetspartner NIKUT en omfattande randomiserad studie där expressive arts behandling implementerades för minderåriga flyktingar (EXIT). De som genomgick gruppterapi visade betydligt bättre förmåga att hantera vardagens påfrestningar jämfört med en kontrollgrupp. Den positiva påverkan höll i sig över tid. Läs mer här: https://flyktning.net/ressurs/exit-film-av-solve-skagen-og-melinda-ashley-demott 3. En ny randomiserad studie fokuserade på expressive arts metodik i grupp för personer som upplevt trauma (PTSD). De preliminära resultaten visar starkt stöd för metoden. Forskningsledare är doktorand Gabriella Rudstam, en av våra medarbetare och handledare vid vår tvååriga utbildning. Mer om vetenskapligt stöd för expressive arts inom skola och pedagogik finner du här
 • Hur kan man arbeta med detta efter utbildningen?
  Den 2 åriga deltidsutbildningen ger dig en unik och specialiserad kompetens att tillämpa expressive arts i terapi och personlig utveckling. Det kan innebära att arbeta med dessa metoder i olika former av behandling, omsorg, själv- och grupputveckling. Eller för andra pedagogiska mål inom vård, skola och arbetsliv, allt beroende på det egna arbets- och kompetensområdet. Tidigare studerande har kunnat tillämpa kompetensen i befintligt arbete. Exempelvis inom hälso- och sjukvård, skola, specialpedagogik, folkhögskola, eller inom team och organisationsutveckling. Andra har parallellt med sin anställning byggt upp ett eget företag eller initierat olika projekt där man erbjuder expressive arts terapi/personlig utveckling/stöd. Efter genomgången utbildning får du ett beskrivande kursintyg på din specialiserade kompetens samt ett diplom i kreativa metoder och expressive arts.
 • Vilken teknisk utrustning och annat material behövs?
  Du behöver en dator med wifi och ordbehandlingsprogram, samt tillgång till skrivare. Det är också bra att ha en prenumeration på en musikplattform för streaming (som Spotify eller Itunes).
Ansökan och frågor
Utbildningsgrupp i soliga Biskops Arnö på en äng

Från tidigare workshops och utbildningar

Innan du går...

Prenumerera på vårt inspirations- och nyhetsbrev och få en gratis musikmeditation för Självacceptans och Kreativitet!

Följ oss på Instagram och Facebook för regelbundna uppdateringar och spännande nyheter! 

 • Facebook - svarta cirkeln
 • Instagram - svarta cirkeln
 • YouTube

Utbildningen har gett mig en helt ny utgångspunkt varifrån jag kan se, inte bara på mitt arbete, utan på livet, existensen.

- Anna Johansson, kulturarbetare och bildpedagog

Expressive Arts metoder och djupa kunskap i terapi och självutvecklingsarbete är en fantastisk källa till både kraft och vila.

- Jessica Eldenstjärna,

konstnär, Dipl. uttryckande konstterapeut, konstpedagog

Att gå Expressive Arts utbildningen innebar att jag kände att jag äntligen kom hem. Jag kom hem dit jag hör hemma som terapeut och människa. Mitt hjärta dunkar i samma takt som Expressive Arts.

- Petra Danielsson, socionom

många böcker i bibliotek på hyllor
nyhetsbrev
bottom of page